Termálkút

A környezettudatosság erősödésével és üzemeltetési költséghatékonysági szempontból egyre többen választják a hőenergia igényük megújuló forrásból történő fedezését. Ilyen megújuló forrás például a mélységi vizek hőenergiája. Magyarország azon kevés országok egyike, ahol a Földkéreg vastagsága az átlagnál vékonyabb, így a Föld hőenergiája itt könnyebben a mélységi vizeket jobban áthatja.

Komplett fűtési rendszerek építhetők, amelyek alapját a termálvíz hőenergiája adja, és amelyek üzemeltetésével a használója hosszú távon olcsóbb energiát használhat, mint a fosszilis energiahordozókra alapuló rendszerek esetében. A termál kutak lényegében a Föld hőenergiáját használják úgy, hogy nagy mélységből (700-1000 m), akár 40-110 °C hőmérsékletű vizet hoznak fel, annak hőenergiáját hasznosíva a lehűlt vizet  ismét visszasajtolják a mélyebb rétegekbe, vagy felszíni befogadóba vezetik.

A kút tervezése során először fel kell mérni a terület hidrogeológiai adottságait, a gazdasági tevékenység (hő)energia igényét, majd ezek alapján lehet megtervezni a kutak számát, helyét és paramétereit. A kúttervek elkészítésével a vízjogi létesítési engedélyezési eljárást is le kell folytatni.

A kivitelezés során először kutatófúrást mélyítünk, melyben geofizikai szelvényezés alapján meghatározzuk a vízadó rétegek helyét és vastagságát, majd értékeljük a várható vízadó képességét. A kút tisztító kompresszorozása, búvárszivattyúzása után meghatározzuk az un. vízlépcsőket és a kút üzemi vízhozamát, igény esetén javaslatot adunk az alkalmazandó búvárszivattyú típusára és méretére. Vízminőség ellenőrzésére elvégeztetjük a szükséges vízanalitikai és bakterológiai vizsgálatokat, majd a vízföldtani naplóztatáshoz meghatározzuk a kút geodéziai koordinátáit.


A GEO-SIVO Kft. vállalja geotermikus kutak tervezését, engedélyezetését, kivitelezését a kezdetektől a szabvány kútakna és kútfej szerelvényezés kivitelezéséig, illetve a kút gépészet és vezérlés beüzemeléséig.

Termál kutakkal kapcsolatos bővebb felvilágosítást vagy ajánlat kéréséhez használja a kapcsolat oldalon lévő panelt vagy keresse kollégáinkat aelérhetőségeinken.

A cégcsoport további tagjai:

Csernozjom Kft.

Csernozjom Bt.

Csernozjom Kft.

Mezőgazdasági tanácsadás, precíziós növénytermesztés, talajvédelmi, élővilág és természetvédelmi szakértés.

 

 

Abiotika Bt.

Abiotika Bt.

Vidékfejlesztési, EU-s projektfejlesztési szakértői, és államigazgatási tanácsadói tevékenység.

 

GEO-SIVO Építőipari, Környezetvédelmi Tervező és Kivitelező Kft.

Környezetvédelem   Természetvédelem   Vízépítés   Tanácsadás