Hulladékgazdálkodás

A hulladékgazdálkodás területén főként az egyes tevékenységek engedélyeztetésének teljes körű lefolytatását, hulladék kezelő létesítmények tervezését vállaljuk.

2001-óta Magyarországon hulladékgazdálkodási tevékenységet csak engedély birtokában lehet végezni, melyet a területileg illetékes környezetvédelmi hatóság ad ki. A legutóbbi 2012-évi törvényi változások e területen hoztak változásokat ugyan, de a hulladék gyűjtése, a hulladék szállítása, előkezelése, hasznosítása és ártalmatlanítása mind a hulladékgazdálkodás fogalom körébe tartozik. Vagyis minden, nem a hulladék termelője által, a hulladékkal végzett tevékenység engedély köteles.

Ha a végzett tevékenység környezetvédelmi engedély vagy IPPC (egységes környezethasználati) engedély köteles, akkor nincs szükség külön hulladékgazdálkodási engedélyre, mert az arra vonatkozó szabályok az említett engedélyekbe kerül rögzítésre.

Az egyes tevékenységek fogalmi meghatározása a hulladékról szóló (2012. évi CLXXXV.) törvény elején található.

Az engedélyeztetésnek van úgynevezett hatósági eljárási díja, melyet a kérelem beadásakor kell megfizetni. A hatósági díjak itt találhatóak.

A hatósági eljárás hosszadalmas, és bár a jogszabály 2 hónapos ügyintézési határidőt ad meg, a valóságban 3-5 hónapos engedélyeztetési időre kell számítani.

Abban az esetben, ha a hulladék nem kerül a "gazdálkodó" birtokába (fizikailag nincs vele kontaktusa), akkor a végzett tevékenységet csak nyilvántartásba kell vetetni szintén az illetékes környezetvédelmi hatósággal. Ilyen tevékenység például a hulladék kereskedelme, közvetítése. Ezen hatósági eljárás rövidebb, mint az engedélyeztetés, de a nyilvántartásba vételnek is van igazgatási szolgáltatási díja. 

Az almenü pontokban további részleteket olvashat az egyes engedélyekről és azok követelményeiről, az eljárás menetéről.

 

Hulladék szállítás

Hulladék előkezelés

Hulladék hasznosítás

Hulladék ártalmatlanítás

Kereskedelem, közvetítés nyilvántartásba vétel

Közszolgáltatás

A cégcsoport további tagjai:

Csernozjom Kft.

Csernozjom Bt.

Csernozjom Kft.

Mezőgazdasági tanácsadás, precíziós növénytermesztés, talajvédelmi, élővilág és természetvédelmi szakértés.

 

 

Abiotika Bt.

Abiotika Bt.

Vidékfejlesztési, EU-s projektfejlesztési szakértői, és államigazgatási tanácsadói tevékenység.

 

GEO-SIVO Építőipari, Környezetvédelmi Tervező és Kivitelező Kft.

Környezetvédelem   Természetvédelem   Vízépítés   Tanácsadás