Ivóvíz kút

Szinte nincs olyan gazdasági (emberi) tevékenység, mely során nélkülözhető lenne a megfelelő mennyiségű és minőségű víz. Olyan helyeken, ahol nem áll rendelkezésre a vezetékes vízhálózat, vagy aránytalanul magas a csatlakozási költség, ott szükséges ivóvíz ellátást biztosító kutak létesítése. Ilyenek lehetnek a főutak menti pihenők, az állattartó telepek és egyéb telephelyek (betonüzemek, tanyák, szállodák), melyek nem feltétlenül épülnek a kialakított ivóvíz hálózat közelségében.

A megfelelő minőségű és mennyiségű ivóvíz ellátás érdekében szükséges a kialakítandó kutat tervezni, amely tervezés keretében a kút helyszínének és műszaki paramétereinek (átmérő, mélység, szűrőzés, kút gépészet, vastalanító) jó megválasztása elengedhetetlen. A jó ivóvíz kút képes kiszolgálni a jelenlegi, illetve a jövőben prognosztizálható vízigényeket egyaránt. Az ivóvíz kút építése vízjogi létesítési engedély, majd vízjogi üzemeltetési engedély köteles, mely engedélyezési eljárások lefolytatása a GEO-SIVO Kft.-nél a tervezés részét képezi.

Ivóvíz kutak általában közepes vagy sekély kutaknak tekinthetők melyek száraz és öblítéses technikával vegyesen kerülnek kialakításra. Az ivóvíz kút azonban önmagában nem képes vizet biztosítani, egyaránt szükséges a kúthoz tartozó kútgépészet (szivattyú, vezeték) kialakítása. A vízgépészeti berendezéseket javasolt a telephely gépészeti berendezéseivel összhangban kialakítani.

Hazánkban nagymértékben korlátozhatja az ivóvíz célra való használhatóságot a vastartalom, esetlegesen az arzén tartalom, amelyek tervezett vízkezelési technológiával már a kút kialakítás során kezelhetőek.

Általánosságban elmondható, hogy egy ivóvíz kút létesítése az ötlettől az átadásig legalább 6 hónapot vesz igénybe, amely időszakból a kút kivitelezése, fúrása 30 nap alatt elvégezhető.

A kút tervezés során szükséges geodéziai, hidrogeológiai, illetve szivattyú gépészeti, valamint vízkezelő technológiai fejezet kidolgozása is. Az engedélyeztetés lefolytatása után vállaljuk ivóvíz kutak mélyítését, komplett kiépítését 500 m-es mélységig az igényekhez illeszkedő méretű fúróberendezéssel.

Ajánlatunkhoz keressen minket a kapcsolat oldalon lévő elérhetőségeinken.

 

 

A cégcsoport további tagjai:

Csernozjom Kft.

Csernozjom Bt.

Csernozjom Kft.

Mezőgazdasági tanácsadás, precíziós növénytermesztés, talajvédelmi, élővilág és természetvédelmi szakértés.

 

 

Abiotika Bt.

Abiotika Bt.

Vidékfejlesztési, EU-s projektfejlesztési szakértői, és államigazgatási tanácsadói tevékenység.

 

GEO-SIVO Építőipari, Környezetvédelmi Tervező és Kivitelező Kft.

Környezetvédelem   Természetvédelem   Vízépítés   Tanácsadás