Befogadó terhelhetőség vizsgálat

Felszíni vizeinket számos negatív hatás, szennyezőanyag bevezetés éri a vízfolyás, befogadó egyes szakaszain. Ezen szennyezések környezeti hatásainak megítélése nem szorítkozhat csupán a pontszerű bevezetés értékelésére, a pontszerű szennyező anyag befogadóba történő bevezetését komplex módon az érintett víztest állapota alapján is értékelni szükséges. A befogadó terhelhetőségi vizsgálatok keretében vizsgálni kell, hogy milyen szennyezőanyag terhelés engedhető meg a vizeinkben, -befogadóban anélkül, hogy az veszélyeztetné a vízi ökoszisztéma természetközeli működését, ezáltal az emberi vízhasználatot. A befogadó terhelhetőségi vizsgálatok során a háttérterhelések függvényében meg kell határozni az ökoszisztéma kritikus terhelését, vagyis azt a terhelést, amely még nem idéz elő visszafordíthatatlan negatív ökológiai változást a víztestben.

A befogadó terhelhetőségi vizsgálat keretében meg kell határozni azt a kibocsátási határértéket amellyel a kibocsátott szennyező anyag elhagyja a vízszennyező forrást (pl. telephelyet), azaz a befogadó vízfolyás öntisztuló képessége még „kezelni képes”, vagy környezeti kockázatot, környezeti állapot romlást nem eredményez.

A befogadó terhelhetőségi vizsgálatot a jogszabályi környezet, illetve folyadékáramok keveredésének törvényszerűségei alapján egyaránt értékelni szükséges.

A 28/2004 (XII. 25.) KvVM rendelet a vízszennyező anyagok kibocsátására vonatkozó határértékekről és alkalmazásuk egyes szabályairól, illetve azt részlegesen módosító 136/2013 (XII. 31.) VM rendelet rögzíti komponensenként azon maximális anyagkoncentrációkat, amelyek a felszíni befogadóba történő víz bevezetést lehetővé tesz. A fix határértékeket a miniszteri rendelet 2. melléklete, a hatóságilag megengedhető, mérlegelhető egyedi –tól –ig határértékeket az 5. melléklet tartalmazza.

A befogadó vízfolyás terhelhetőségi vizsgálata során figyelembe kell venni a kibocsátandó víz és a befogadó vízfolyás folyadékáram mértékeit, illetve az kibocsátott víz és befogadó vízkémiai jellemzőit egyaránt. Számítással meghatározható, hogy a vízfolyás mértékadó hozama alapján a teljes keveredést követően mekkora lesz a folyóvíz/befogadó szennyezőanyag terhelése a vonatkozó rendelet (10/2010 (VIII. 18.) VM rendelet a felszíni vizek szennyezettségi határértékeiről és azok alkalmazásának szabályairól) határértékeihez viszonyítva.

 

Amennyiben kérdése merült fel a témában, vagy ajánlatot szeretne kérni, várjuk megkeresését a kapcsolat oldalon található űrlap kitöltésével, vagy egyéb elérhetőségeinken.

A cégcsoport további tagjai:

Csernozjom Kft.

Csernozjom Bt.

Csernozjom Kft.

Mezőgazdasági tanácsadás, precíziós növénytermesztés, talajvédelmi, élővilág és természetvédelmi szakértés.

 

 

Abiotika Bt.

Abiotika Bt.

Vidékfejlesztési, EU-s projektfejlesztési szakértői, és államigazgatási tanácsadói tevékenység.

 

GEO-SIVO Építőipari, Környezetvédelmi Tervező és Kivitelező Kft.

Környezetvédelem   Természetvédelem   Vízépítés   Tanácsadás