Levegőtisztaság-védelem

A levegőtisztaság-védelem területén elsősorban engedélyeztetési feladatokat, valamint kibocsátás csökkentésre irányuló tervezési feladatokat vállaljuk komplex engedélyezési eljárás keretében. Levegőtisztaság-védelmi mérések lebonyolítását komplex engedélyeztetés keretében vállaljuk, külön levegőszennyezettség mérést azonban nem végzünk. Immisszió és emisszió mérések elvégzésére ezért kérjük keressen fel arra alkalmas mérőautót, illetve megfelelő berendezésekkel rendelkező laboratóriumot. 

A jelenleg érvényben lévő 306/2010 (XII. 23.) számú, levegő védelméről szóló kormány rendelet meghatározza azon légszennyező forrásokat, melyek csak külön engedély birtokában üzemeltethetők. Az engedélyt minden esetben az üzemeltetőnek kell kérnie (nem a tulajdonosnak). Az engedély kérelemhez mellékelni kell az u.n. LAL (levegőtisztaság-védelmi alap bejelentő) lapokat. Ezen adatlapok tartalmazzák az adott pontforrás technológiai adatait, többek közt a kibocsátásokra vonatkozó adatokat is. Tehát pontforrás engedély kérelem előtt emisszió mérést is végezni kell. (Egyes esetekben, pl. gázkazánok esetén a kibocsátás számítással is meghatározható).

A kazánok üzemeltetéséből származó kibocsátásokat - az előírásoknak megfelelően - ütemezett emisszió-mérésekkel, ötéves periódusonként kell ellenőrizni.

Amennyiben a tevékenység környezetvédelmi engedély vagy IPPC (egységes környezethasználati engedély/Integrated Pollution Prevention and Controll) köteles, abban az esetben nincs szükség külön pontforrás engedélyre, mert azok üzemeltetésére vonatkozó szabályokat a hatóság ezen engedélybe foglalja.

Ugyanezen fenti jogszabály előírja, hogy az adott pontforrás hatásterületét is meg kell határozni. Ezt az adott terület háttérszennyezettsége és a kibocsátás technikai adatai alapján egy modellező program segítségével számítjuk ki. A hatásterület meghatározásról külön cikkünkben olvashat még.

Egyes technológiához tartozó pontforrások esetében, melyek a megadott határérték felett bocsátanak ki a levegőbe szennyező anyagot, szükség van a kibocsátás csökkentésére irányuló műszaki megoldás kidolgozására. 

Amennyiben komplex engedélyezési eljárás keretében levegőtisztaság-védelmi, légtechnikai tervezésre, tanácsadásra van szüksége, kérje árajánlatunkat kapcsolat oldalon.

 

A cégcsoport további tagjai:

Csernozjom Kft.

Csernozjom Bt.

Csernozjom Kft.

Mezőgazdasági tanácsadás, precíziós növénytermesztés, talajvédelmi, élővilág és természetvédelmi szakértés.

 

 

Abiotika Bt.

Abiotika Bt.

Vidékfejlesztési, EU-s projektfejlesztési szakértői, és államigazgatási tanácsadói tevékenység.

 

GEO-SIVO Építőipari, Környezetvédelmi Tervező és Kivitelező Kft.

Környezetvédelem   Természetvédelem   Vízépítés   Tanácsadás