Öntözőkút

Korszerű ültetvények (szabadföldi kertészeti, hajtatás, gyümölcs ültetvények) kialakítása során elképzelhetetlen öntözés nélküli gazdálkodási rendszer kialakítása. Az öntözéses gazdálkodás során a vízellátás a termesztés technológia szerves része, nem úgy, mint a száraz gazdálkodáshoz kapcsolódó esetenkénti időszakos vízpótlás. Öntözéses gazdálkodás során megkülönböztetünk felületi (esőztető), illetve mikroöntözési technológiákat. Míg az esőszerű öntözési technológiák során elsősorban felszíni vizeket használunk, a mikroöntözésben kiemelt szerepet kap a felszín alatti vízből, öntöző kúttal történő vízellátás.

Öntöző kutat létesíthetünk talajvízre és rétegvízre egyaránt. A telepítendő öntözőkút esetében le kell folytatni a vízjogi létesítési engedélyezési eljárást, majd a kialakítás után a vízjogi üzemeltetési engedélyezési eljárást. A kiépíthető kút típusát alapvetően a helyszín hidrogeológiai viszonyai határozzák meg.

A korában tervezettekkel ellentétben talajvízre kiépített öntözőkút esetében nincs lehetőség egyszerű bejelentésre. A vízgazdálkodási jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996 (V. 22.) Korm. rendelet szerint egyszerűsített eljárásra csak az alábbi esetben van lehetőség:

„Ha a mezőgazdasági célú vízkivételt biztosító talajvízkút engedélyese a vízjogi üzemeltetési engedély vagy fennmaradási engedély hatályának lejártát megelőzően kérelmében nyilatkozik arról, hogy a talajvíz kutat és a hozzá kapcsolódó öntözőberendezést az engedélyben foglaltaknak megfelelően üzemelteti, és változatlan vízgazdálkodási rendeltetéssel és műszaki jellemzőkkel kívánja a továbbiakban is üzemeltetni, illetve a vízhasználatot gyakorolni, az engedélyes a vízügyi hatóságtól kérheti az engedély hatályának egyszerűsített eljárásban történő módosítását. „

Öntöző kutak esetében különös jelentősége van a vízminőségnek, mivel a mikroöntözéses technológiák során alkalmazott csepegtető testek, mikroszórófejek fokozottan érzékenyek az eltömődésre. Így az öntöző kút kialakítása, valamit az öntöző víz kezelése során kiemelt figyelemmel kell lenni a vas, mangán, só, illetve összes oldott anyag tartalomra. Az öntöző kút létesítését követően az alkalmazni kívánt öntözési technológia függvényében szükséges meghatározni a kút gépészeti paramétereket, szivattyú kapacitás, vízkezelési technológiák paramétereit egyaránt.

A kút kialakítása (talajvízre települt kút esetében) általában 30 nap. Amennyiben a kút engedélyeztetésére is szükség van, úgy a hatósági eljárások elhúzódása miatt 3-4 hónapos további eljárási idő is hozzáadódik.

A GEO-SIVO Kft. vállalja az öntözőkutak kivitelezését, az ezt megelőző hidrogeológiai felméréseket, szükség esetén az engedélyeztetést és a kút kialakítást. Ajánlathoz keressen bennünket a kapcsolat oldalon látható elérhetőségeken.

A cégcsoport további tagjai:

Csernozjom Kft.

Csernozjom Bt.

Csernozjom Kft.

Mezőgazdasági tanácsadás, precíziós növénytermesztés, talajvédelmi, élővilág és természetvédelmi szakértés.

 

 

Abiotika Bt.

Abiotika Bt.

Vidékfejlesztési, EU-s projektfejlesztési szakértői, és államigazgatási tanácsadói tevékenység.

 

GEO-SIVO Építőipari, Környezetvédelmi Tervező és Kivitelező Kft.

Környezetvédelem   Természetvédelem   Vízépítés   Tanácsadás