Vízjogi létesítési engedély

Hazánkban bármely beavatkozás, amely a vizek áramlási, lefolyási viszonyait, mennyiségét, minőségét, medrét, partját vagy a felszín alatti vizek víztartó képződményeit befolyásolja vagy megváltoztatja vízjogi létesítési engedély köteles.

A vízjogi létesítési engedély a vízilétesítmények megépítésére, rekonstrukciójára, megszüntetésére, illetve a vízimunkák elvégzésére jogosít. Vízjogi létesítési engedély beszerzése szükséges kútfúrás, csatornázás, belterületi csapadékvíz elvezetés, külterületi vízrendezés, tavak kialakítása során, illetve -egyszerűsített eljárás keretében- öntözés célú vízhasználat esetében.

Nem szükséges a vízjogi létesítési engedély olyan esetben, ahol ÉMI vagy CE megfelelőségi bizonylattal rendelkező műtárgy kerül beépítésre a kibocsátott víz (szennyvíz vagy csapadékvíz) kezelésére. Ebben az esetben szennyvízkibocsátási engedélyt kell kérni, melynek kérelmét  5000 Ft-os illeték bélyeggel kell a területileg illetékes környezetvédelmi hatósághoz benyújtani.

A szükséges vízjogi létesítési engedélyt az építtetőnek, a tulajdonosnak vagy a vagyonkezelőnek kell megszereznie. Az elkészült munka vagy létesítmény használatának megkezdése előtt vízjogi üzemeltetési engedélyt kell kérni az illetékes környezetvédelmi hatóságtól

Vízjogi létesítési engedély nélkül épült létesítményre vízjogi fennmaradási engedélyt kell kérni, mely a fentiekkel hasonló tartalmi követelményű eljárás. Ezen eljárás esetében számolni kell a hatóság által kiszabható bírsággal is, melyet az engedély nélkül elvégzett, létesített vízi mű üzemeltetőjére (létesítőjére) szabnak ki.

Ha további kérdése van, vagy ajánlatot szeretne kérni vízjogi létesítési engedélyeztetésre, vagy hozzá tartozó tervezésre, akkor keressen elérhetőségeinken, melyet a kapcsolat oldalon talál.

A cégcsoport további tagjai:

Csernozjom Kft.

Csernozjom Bt.

Csernozjom Kft.

Mezőgazdasági tanácsadás, precíziós növénytermesztés, talajvédelmi, élővilág és természetvédelmi szakértés.

 

 

Abiotika Bt.

Abiotika Bt.

Vidékfejlesztési, EU-s projektfejlesztési szakértői, és államigazgatási tanácsadói tevékenység.

 

GEO-SIVO Építőipari, Környezetvédelmi Tervező és Kivitelező Kft.

Környezetvédelem   Természetvédelem   Vízépítés   Tanácsadás