Pontforrás engedély

Légszennyező pontforrásnak minősül minden olyan levegőterhelést okozó forrás, amelynél a légszennyező anyag kibocsátási jellemzői méréssel vagy műszaki számítással egyértelműen meghatározhatók. Ilyen pontforrás például tüzeléstechnikai berendezés kéménye.

A levegő védelméről szóló 306/2010 (XII. 23.) Korm. rendelet előírja, hogy minden légszennyező forrás létesítése, üzemeltetése engedély köteles. A hatóság a pontforrás engedélyben határozza meg az üzemeltetés kritériumait. Az engedély kérelmet meghatározott tartalommal (jogszabály 5. melléklet) kell beadni a hatósághoz, melynek tartalmaznia kell az ún. LAL (levegőtisztaságvédelmi adatlap) lapokat, valamint minden esetben a pontforrás hatásterületének lehatárolására vonatkozó számításokat is.

Természetesen nem kell minden tüzelő és fűtő berendezésnek pontforrás engedély, a szabályozás szerint csak a140 kW névleges bemenő hőteljesítményt meghaladó tüzelő- és egyéb, kizárólag füstgázt kibocsátó berendezések esetében van erre szükség.

Az engedélyt a hatóság legfeljebb 5 évre adhatja ki.

Ha pontforrás engedéllyel vagy levegőtisztaságvédelemmel kapcsolatban további kérdése van, vagy árajánlatot szeretne kérni, keresse kollégáinkat elérhetőségeinken, vagy a kapcsolat oldalon azonnali üzenetet is küldhet.