Hatásterület lehatárolás

A légszennyező pontforrások hatásterületének lehatárolását a levegő védelméről szóló 306/2010 (XII. 23.) Korm. rendelet írja elő új pontforrás engedélyeztetésekor vagy annak megújításakor.

A jogszabály szerint:

 

Helyhez kötött pontforrás hatásterülete: a vizsgált pontforrás körül lehatárolható azon legnagyobb terület, ahol a pontforrás által maximális kapacitáskihasználás mellett kibocsátott légszennyező anyag terjedése következtében a vonatkoztatási időtartamra számított, a légszennyező pontforrás környezetében fellépő leggyakoribb meteorológiai viszonyok mellett, a füstfáklya tengelye alatt várható talajközeli levegőterheltség-változás:

a) az egyórás (PM10 esetében 24 órás) légszennyezettségi határérték 10%-ánál nagyobb, vagy

b) a terhelhetőség 20%-ánál nagyobb. (terhelhetőség: a légszennyezettségi határérték és az alap levegőterheltség különbsége.)

 

Tehát a hatásterület azt a legnagyobb területet jelenti, ahol az adott pontforrás által kibocsátott légszennyező anyag terjedése következtében, a füstfáklya tengelye alatt várható talajközeli levegőterheltség-változás meghaladja vonatkozó rendeletben megadott értéket. Ezt a légszennyező pontforrás környezetében fellépő leggyakoribb meteorológiai viszonyok mellett szokták modellezni. A kapott értékek alapján e területet térképen is ábrázolni lehet, amely jól mutatja, hogy adott pontforrás mekkora területen okoz(hat) határérték túllépést.

Hatásterület meghatározása számítás alapján, főként az MSz 21459/1-81-es számú szabványokban rögzített képletek alapján történik. A képletek bonyolultak, így a számítást manapság már informatikai programokkal végzik. A számításhoz nem csak az adott forrás kibocsátási adatai szükségesek, hanem a terület egyéb meteorológiai, domborzati viszonyaira vonatkozó adatok, valamint ha az rendelkezésre áll, akkor a háttérszennyezettségre vonatkozó adatok is. A megadott adatok alapján a program, akár térképen is ábrázolva megadja, hogy a pontforrástól távolodva hogyan változik a kibocsátott légszennyező anyag koncentrációja. 

Ha további kérdése merült fel a hatásterület lehatárolással kapcsolatban, vagy árajánlatot szeretne kérni, keressen minket a kapcsolat oldalon található elérhetőségeken, vagy akár azonnali üzenetet is küldhet az ott található űrlap kitöltésével.

 

A cégcsoport további tagjai:

Csernozjom Kft.

Csernozjom Bt.

Csernozjom Kft.

Mezőgazdasági tanácsadás, precíziós növénytermesztés, talajvédelmi, élővilág és természetvédelmi szakértés.

 

 

Abiotika Bt.

Abiotika Bt.

Vidékfejlesztési, EU-s projektfejlesztési szakértői, és államigazgatási tanácsadói tevékenység.

 

GEO-SIVO Építőipari, Környezetvédelmi Tervező és Kivitelező Kft.

Környezetvédelem   Természetvédelem   Vízépítés   Tanácsadás