Hatásvizsgálat

A környezeti hatásvizsgálat lefolytatását a 314/2005 (XII. 25.) Korm. rendeletben meghatározott tevékenységek megkezdése előtt kell lefolytatni. A hatásvizsgálat első lépéseként el kell készíteni a hatástanulmányt, mely  alapján bírálja el a hatóság a tevékenység környezetre gyakorolt hatását.

A hatástanulmány helyszíni méréseken és vizsgálatokon alapul, mely vizsgálja a tervezett tevékenység természetes (víz talaj, levegő) és mesterséges (épített környezet) környezeti elemekre gyakorolt hatását és a hatás nagyságát kiterjedését. E hatástanulmány illetékes hatósághoz történő benyújtásával kezdődik meg a hatásvizsgálat lefolytatása. Az eljárás végén a megállapított környezeti hatások figyelembevételével adja ki a hatóság az engedélyt (környezetvédelmi vagy egységes környezethasználati engedély). Ebben az engedélyben határozza meg, hogy a tevékenység végzésének milyen feltételekhez kell igazodnia a lehető legkisebb környezeti hatás érdekében.

Bizonyos tevékenységek esetében először egy un. előzetes vizsgálatot kell (lehet) lefolytatni, mely során a hatóság mérlegeli, hogy a tervbe vett technológia üzemeltetése járhat e jelentős környezeti hatással. A hatásvizsgálatot abban az esetben kell lefolytatni, még a tevékenység megkezdése előtt, ha a hatóság a beadott vizsgálat alapján úgy dönt, hogy a tevékenység jár jelentős környezeti hatással.

A környezeti hatásvizsgálati eljárás alapján kiadott környezetvédelmi engedély érvényességi ideje általában öt év, de az engedély határozatlan időre is megadható. Ilyen engedély alapján végzett tevékenységet 5 évente felül kell vizsgálni és általában teljes körű (egyes esetekben részleges) környezetvédelmi felülvizsgálat elvégzését írja elő a hatóság.

Amennyiben kérdése van, vagy hatástanulmány elvégzésére szeretne ajánlatot kérni, keressen elérhetőségeinken.

A cégcsoport további tagjai:

Csernozjom Kft.

Csernozjom Bt.

Csernozjom Kft.

Mezőgazdasági tanácsadás, precíziós növénytermesztés, talajvédelmi, élővilág és természetvédelmi szakértés.

 

 

Abiotika Bt.

Abiotika Bt.

Vidékfejlesztési, EU-s projektfejlesztési szakértői, és államigazgatási tanácsadói tevékenység.

 

GEO-SIVO Építőipari, Környezetvédelmi Tervező és Kivitelező Kft.

Környezetvédelem   Természetvédelem   Vízépítés   Tanácsadás